Dátum: 2018 június 25. (hétfő) | Vilmos

Etikai - kódex

Szülői Etikai Kódex

Az UTE szakemberei tudatában vannak annak a nagyszerű felelősségnek, ami abból fakad, hogy a szülők ránk bízzák a gyermekeik sportolói képességeinek a fejlesztését, ami nyilván egyben azt is jelenti, hogy megbíznak bennünk a kapcsolatból való egyéb értékek képviselése terén is. Mi ezt a felelősséget örömmel vállaljuk, és legjobb tudásunk szerint igyekszünk megfelelni is ezeknek. Annak is tudatában vagyunk, hogy a gyermekek személyiségének alakulása a sport területén is, és azzal kapcsolatban maximálisan függ a szülők és a szakemberek megfelelő együttműködésétől. A szerepek mások, és ennek a tiszteletben tartása elengedhetetlen a sikerhez, a megfelelő eredményekhez.

Hosszú évek tapasztalata azt mutatja, hogy az Egyesület és a szülők kapcsolata a legtöbb esetben kielégítő, sőt jó, ám kivételek olykor adódnak. Ezek a kivételek indokolják, hogy néhány szabályt írásban is megfogalmazzunk, és ezeknek a betartását mindenekfelett szükségesnek tartjuk.

 • Elvárjuk, hogy a szurkolók, és elsősorban a szülők mérkőzések alatt sportszerűen szurkoljanak, és ne szidják a játékvezetőt, a játékosokat, edzőket. A megfelelő viselkedéssel példát mutatnak minden játékosnak, valamint a többi szülőnek, még az ellenfél szurkolóinak is!
 • Fontos, és ezért elvárjuk, hogy az edzések illetve mérkőzés előtt és után ne tegyenek túlzott lelki terhet, elvárást a gyermekek vállára. Hagyják őket önfeledten, felszabadultan játszani. A játékra vonatkozó értékelést bízzák az edzőkre.
 • Elvárjuk, hogy a szülők mérkőzéseken, a lelkesítésen, buzdításon túl ne adjanak szakmai tanácsokat, utasításokat a gyermekeknek. Ennek be nem tartásával kiszakíthatja a saját gyermekét az edző által felépített csapat-koncepcióból, és emiatt az edző kénytelen lehet a játékost lecserélni. A kívülről érkező tanácsok nem használnak, hanem mindig károsak.
 • Kérjük a Szülőket, hogy mérkőzéseken ne a „kispad” oldalán a cserejátékosok, edzők mellett, hanem mindig a csapattal szemközti oldalon tartózkodjanak.
 • A szülők ne tartózkodjanak edzés vagy mérkőzés előtt és után az öltözőben.
 • A szülők az edzésen csak, mint „csendes megfigyelő” vegyenek részt. Az edzések alatt ne adjanak a pálya mellől utasításokat, tanácsokat a gyerekeknek. Ez a szakmai stáb dolga és felelőssége.
 • Javasoljuk a szülőknek, hogy a gyermeket érintő bármilyen kérés, kérdés, probléma (tanulás, magatartás stb.) esetén forduljanak bizalommal az edzőkhöz, akik készségesen állnak majd a rendelkezésükre.
 • Kérjük a Szülőket, hogy a csapattal, edzővel, játékosokkal kapcsolatos esetleges észrevételeiket, egyenesen az edzőknek fogalmazzák meg.
 • Kérjük a Szülőket, hogy az UTE és a gyermek kapcsolatát érintő döntésekről (átigazolási szándék, sportág abba hagyása stb.) elsők között tájékoztassák az edzőket is.
 • Az Egyesület minden segítséget, támogatást örömmel és köszönettel fogad, de a támogató szülő gyerekének ez semmilyen kiváltságot, előnyt nem fog jelenteni.
 • Elvárjuk, hogy a szülők egymás közötti kommunikációjukban, és külső fórumokon is az UTE jó hírét képviselik, szakmai döntéseit nem véleményezi, ellenkező esetben a klub vezetése a klubtagságból való kizárással is szankcionálhatja a kritizáló szülőhöz tartozó játékost.

Köszönjük a segítő közreműködésüket!